Pénzvisszafizetési Garancia
Tanúsítvány

      Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Hírlevél
Pontgyűjtő számla
Facebook
Fogyasztó Barát

TOP termékek
Termékajánló
Szavazás
Hírek, Blog
2018.10.11 11:25

Nagy szükség lenne a csapadékra termőföldjeinknek

     Nagy szükség lenne a csapadékra termőföldjeinknek

 

Bár a még kint lévő kukorica betakarításához a száraz idő optimális, a fejlődésben lévő repcének és az őszi búza vetés előtti homlokrakodóval történő talajelőkészítéséhez nagy szükség lenne minimum 20-30 mm csapadékra. Márpedig a középtávú előrejelzések szerint október közepéig ekkora mennyiség még közel sem valószínű, ez pedig már komolyabb gondokat okozhat.

 

 

Az elmúlt napokban csak előző héten hétfőn és kedden volt csapadék az országban, de a legtöbb helyen alig esett pár csepp. Jelentősebb mennyiség csak északkeleten hullott, azonban ott is többnyire 10 mm alatt maradt. Ma reggelre és délelőtt is többfelé esegetett, de számottevő csapadék inkább csak a Tisza-tótól keletre egy keskeny sávban hullott.

 

Egyre nagyobb a csapadékhiány, csak az elmúlt 30 nap során  20-50 mm-rel kevesebb esett az átlagosnál. Ezek alapján nem  meglepő, hogy a talaj egyre szárazabb: a felső 20 cm-es réteg  délnyugaton és északkeleten kisebb körzetekben még tartalmaz  nedvességet, de főleg a mélyebb rétegekben és elsősorban a  Balatontól keletre eső országrészben már kritikus
a nedvességhiány. 

A kikelt és jellemzően 4-6, illetve 6-8 leveles fenológiai fázisban lévő repce fejlődéséhez a Dunántúlon még van nedvesség a talajban, a szeptember végi eső északkeleten is segített valamit. Azonban az ország középső részein, ahol nagyon régóta alig esett, nagy területen hiányos a kelés, vontatott a növényfejlődés a szárazság miatt, sokfelé kritikus a helyzet.

Zajlik az őszi búza vetése és az azt megelőző talaj-előkészítés, de a száraz talajban nem, vagy csak nehezen indul a kelés, és a legkorszerűbb mezőgazdasági gépekkel is nehezen végezhetők el a különböző talajmunkák.

A kukorica betakarítása és a szőlő szürete is a végéhez közelít, ezeknek a munkafolyamatnak kedvező a száraz időjárás. A kukorica szemnedvessége olyan alacsony, hogy szárítás nélkül is betárolható, így jelentős költség megspórolható.

 

Az előttünk álló bő egy hét során sok változás nem  várható  időjárásunkban, enyhe, nagyrészt napos, száraz  idő  valószínű. Csapadékra ezen a héten  egyáltalán nem lehet  számítani. Fagymentesek lesznek az éjszakák, a minimum 4-10 fok között, a maximumok eleinte 20-25, majd a hét végén 18-23 fok között alakulnak majd. Hajnalonta foltokban sekély ködfoltok képződhetnek, melyek délelőtt gyorsan föloszlanak. Jelentősebb légmozgás nem várható. Változás legközelebb a jövő hét közepén érkezhet, addig nagyon stabil az előrejelzés, azaz a betakarításhoz kiváló időnek nézünk elébe, de az őszi vetések tovább szenvednek.

Forrás: (Nak.hu, OMSZ)

Agro-Szaki
Webáruház készítés